ALKMAARS BLONDJE: desem volkoren gersten brood

De nieuwe hit van Lekkere bakker Jos Rood. Een blonde kruin met een scheiding in het midden. Nee, we hebben niet over de kapper. Dit gaat over Alkmaars  Blondje van Lekkere bakker Jos Rood. Sinds enige tijd heeft Jos Rood een steenoven in zijn bakkerij staan. Daarmee wordt op de ouderwetse, ambachtelijke manier Alkmaars  Blondje gebakken. Deze nieuwe hit is een brood met een bite.

Jos Rood legt uit wat een steenoven is: ,,Om het heel simpel te zeggen: in de huidige moderne ovens wordt de hete lucht langs de broden geblazen. In een steenoven komt de hitte, het vuur, van onderen. Daardoor wordt de kern van het brood  eerder gaar. Alkmaars Meergranen Blondje is een mooi stevig bruin brood. Waarbij de onderkant door deze manier van bakken ook veel donkerder is. Met meel geven we het vervolgens een blond kruintje. Als knipoog naar Bierbrouwerij Dampegheest in Limmen. Daar brouwen ze het al even stevige biertje Alkmaars Blondje. Mijn ontwerper Alex Stuifbergen, die ook de ontwerpen voor de brouwerij maakt, heeft ons bij elkaar gebracht.”

Het blijft trouwens niet bij knipogen naar elkaar. Restproduct van bier brouwen is het eiwitrijke bierbostel. Dat verwerkt Lekkere bakker Jos Rood in zijn bruine, geblondeerde brood. ,,Naast gerst gebruiken we inderdaad het bierbostel uit Limmen. Dat proef je. Het geeft extra aroma aan het brood.”

Inmiddels flirten al heel wat klanten van Lekkere bakker Jos Rood met zijn Alkmaars  Blondje. Jos Rood: ,,Dit is een tijd waarin oude ambachten weer meer worden gewaardeerd. Dat geldt zeker ook voor ons Alkmaars n Blondje. Al is het voorbereiden en bakken veel arbeidsintensiever. Dit brood gaat weer door je handen. In de zes hete luchtovens in de bakkerij worden per oven 105 broden tegelijk gebakken. In die steenoven zijn dat er 74. Deze manier van bakken vraagt in die oven nu eenmaal om meer ruimte tussen de broden.”

Alkmaars  Blondje is een nieuwkomer en een blijvertje in het toch al uitgebreide assortiment van Lekkere bakker Jos Rood. ,,Gezien de reacties die we krijgen, is dat wel zeker. De mensen vinden het heerlijk dus Alkmaars  Blondje hoort er bij.”

 

BALANSBROOD BEVAT HAVER

Haver is voedzaam en bevat langzame koolhydraten die zorgen voor een langer voldaan gevoel waar je de hele morgen op kunt teren. Haver kan helpen bij het terugdringen van chronische ziekten waar de westerse maatschappij steeds meer mee te kampen heeft, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en darmkanker. Haver houdt de darmflora bij mens en dier in goede balans en versterkt mede daardoor het immuunsysteem.

BALANSBROOD BEVAT GERST

Gerst een goede graansoort om te eten

Gerst is een vergeten graansoort waar veel magnesium in zit. Goed voor mensen met suikerziekte. Uit onderzoek blijkt dat gerst nog beter dan havermout in staat is om de bloedsuikerspiegels onder controle te houden zodat er niet teveel insuline nodig is. Ook vrouwen in de post-menopauze-fase hebben belang bij gerst. In de V.S. is een onderzoek gedaan onder 51.000 vrouwen. Alles wat je hebt gegeten in combinatie met gerst wordt effectiever opgenomen in je lichaam. Het werkt als een stofzuiger: het lichaam wordt erdoor bevrijd van een teveel aan cholesterol en stresshormonen.

BALANSBROOD BEVAT TARWE VOLKOREN

Gemaakt van de héle graankorrel: 100% volkoren. Juist de voedingsstoffen in de hele graankorrel hebben gezamenlijk een gunstig effect op je gezondheid (hart en vaat ziektes obesitas en diabetes). Omdat de graankorrel het zaadje is waaruit een nieuwe plant kan groeien, bevat het alle nodige voeding voor het jonge plantje. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines (B en E) en mineralen (jodium, ijzer, calcium) bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel, de zemel. De kiem bevat voornamelijk goede vetten, omega 3 -6 vitamines en mineralen. Het binnenste deel van de korrel – de meelkern of het meellichaam – bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten.

JOS ROOD BROOD BIJ DE BUREN

Lekkere bakker Jos Rood maakt al jaren de lekkerste ambachtelijke brood-specials voor de Horeca. Deze keer lichten wij Restaurant de Buren uit Alkmaar uit. Zomers en ’s winters een unieke locatie voor een heerlijke en gezellige lunch. Lekker op het terras op de brug of onder de heaters op de visbanken. Maar ook binnen wordt speciaal brood van lekkere bakker Jos Rood geserveerd. Regelmatig ontwikkelen wij op verzoek een nieuw broodje. Iedere dag vers gebakken en geleverd! Van pure granobollen wit en bruin tot fijne zachte sandwich broden. Ook deze samenwerking tussen Jos Rood en de koks van De Buren zorgt ervoor dat de lunch puur genieten is!

Voor DE BUREN maken wij o.a. Turkse plaatbroden – Puurzaden wit bollen – Granobollen – plaat foccacias boeren hotdogs met maisgries en casino wit

HAVER IS HOT!

Tijdens het oogstfeest dit jaar op het Bakery Institute in Zaandam op 16 september staat haver centraal. Haver is helemaal in. Haver is één van de belangrijkste granen in ons Balansbrood®. Haver heeft een lage glycemische index (low-GI), hoge voedingswaarde en onverzadigde vetzuren, waardoor diverse gezondheidsclaims mogen worden toegeschreven aan haver en daarom ook aan ons Balansbrood®.

Sinds 2007 is Balansbrood® een groot succes onder onze klanten. Vele diëtisten, voedingsconsulenten en sportscholen adviseren en promoten ons Balansbrood®. Ook de Weight-watchers heeft ons Balansbrood® de groene code gegeven.

Na alle hypes over het weglaten van brood uit ons eetpatroon, komt men er steeds meer achter dat juist een goed volkoren brood met veel granen juist essentieel is voor een gezonde leefstijl. En vooral een brood dat veel haver, gerst en 100% volkoren meel bevat. Balansbrood® voldoet daar aan ruime mate aan.Uit recentelijk  lab onderzoek komen de voordelen van Balansbrood® t.o.v volkoren of spelt duidelijk naar voren.

De opmars van haver komt er aan er wordt steeds meer over dit gezonde graan gepubliceerd

Haver

Onderzoeker dr. Luud Gilissen van de Wageningen UR is al jaren bezig om haver de verdiende plek in de voedselketen te geven: “Haver is niet alleen goed voor kinderen en jongeren. Het eiwit sluit naadloos aan op de behoefte van de mens door het hoge gehalte aan essentiële aminozuren en goede verteerbaarheid. Het is een goede vleesvervanger en veilig voor mensen met glutenintolerantie, het graan heeft een hoog oliegehalte van voornamelijk onverzadigde vetzuren, denk aan gezonde hart- en bloedvaten, de glycemische index is laag bij een hoge voedingswaarde, heeft een gunstig effect bij obesitas en diabetes en het bevat avenanthramides, die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking en hun cosmetische en medicinale toepassingen. Maar haver is tegenwoordig vooral uniek en gewaardeerd door zijn cholesterol-verlagende beta-glucanen. Al met al is het niet verwonderlijk dat er maar liefst vijf door de EFSA goedgekeurde gezondheidsclaims op haverproducten van toepassing zijn.” (Bron: “Haver” uit – “bakkerswereld september 2015”)

http://www.wageningenur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Projecten/Haver/Voeding-

JOS ROOD BROOD BIJ MOJO’S ALKMAAR

Lekkere bakker Jos Rood maakt al jaren de lekkerste ambachtelijke brood-specials voor de Horeca. Deze keer zetten we Restaurant MOJO’s uit Alkmaar in het zonnetje. In overleg met de koks wordt er voor elk gerecht een speciaal brood gemaakt. In trek zijn broden met veel granen en zaden, geen dunne sneetjes meer maar stevige plakken brood of stoere grote bollen. De samen werking tussen Jos Rood en de kok van MOJO’s zorgt ervoor dat de lunch puur genieten is!

Voor MOJO’s maken wij o.a. Turkse plaatbroden – Puurzaden wit bollen – Granobollen – Landbroden met elf zaden erom heen – Granobonken – Briochebollen – Brioche plaatbroden.

 

BROOD BELANGRIJKSTE BRON JODIUM

Jodium is voor de mens een zeer belangrijk mineraal. Het zorgt voor een goede werking van de schildklier en heeft een belangrijke invloed op de hartfunctie, de ontwikkeling van het zenuwstelsel, het leervermogen en de groei van het lichaam. De schildklier gaat trager werken bij een tekort aan jodium, dat kan leiden tot een langzamere spijsvertering. Voor mensen die willen afvallen is dit een vervelende bijwerking. Bakkers voegen jodium aan hun brood toe om het jodiumtekort in Nederland terug te dringen. Zonder deze toevoeging krijgen mensen onvoldoende jodium binnen. Als u 6 sneetjes brood per dag eet, krijgt u voldoende jodium binnen.

Zonder brood in het dagelijkse voedingspatroon zou men 1 kilo kaas of 5 kilo rundvlees of 7 kilo groente moeten eten om voldoende jodium binnen te krijgen. In veel afvaldiëten wordt brood vervangen door bijvoorbeeld crackers of muesli. Echter wordt er aan deze producten geen extra jodium toegevoegd. Hierdoor is een jodiumtekort eerder mogelijk. En laat dat nou juist het afvallen moeilijker maken. In zowel wit, bruin als volkorenbrood zit over het algemeen evenveel jodium. Ons advies is wel om te kiezen voor een volkorenbrood zoals bijvoorbeeld Balansbrood® van Jos Rood. In deze broden zitten meer vezels wat gunstig is bij het afvallen en nog meer gezondheidsvoordelen heeft.

 

Geschreven door Wendy Dekker.

Wendy is diëtiste, zij werkt in die functie één dag in de week bij lekkere bakker Jos Rood. Zij geeft advies en uitleg aan Jos en Jeanette Rood, personeel en afnemers over ingrediënten/grondstoffen, producten, allergenen, diëten etc. en beantwoord vragen van klanten en personeel. Wendy heeft ook geholpen met de informatie op de folder van Balansbrood® en brengt regelmatig Balansbrood® onder de aandacht bij sportscholen, voedingsdeskundigen en diëtisten.

IN BALANS MET JOS ROOD BALANSBROOD

Een door Jos Rood zelf ontwikkeld meergranenbrood boordevol lekkere granen en zaden die veel gezondheidsvoordelen opleveren zoals:

 • Langdurige verzadiging
 • Langer energie
 • Stabielere bloedsuikerspiegel
 • Betere stoelgang
 • Draagt bij aan een lagere bloeddruk door lager zoutgehalte
 • Bevat essentiële vitamines en mineralen

Het Balansbrood is ontwikkeld door Jos Rood samen met een voedingsdeskundige. Balansbrood is een vezelrijk brood van volkorenmeel, boordevol verschillende zaden en granen.

Volkoren – de basis van het Balansbrood. Voor volkorenbrood wordt de gehele tarwekorrel vermalen, hierin zitten veel vezels, vitamines en mineralen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meer volkorenbrood eten minder vaak diabetes, hart- en vaatziekten en kanker krijgen. Vezelrijk – Balansbrood is zeer vezelrijk. Dit is belangrijk voor een goede spijsvertering, stoelgang en zorgt voor een langer vol gevoel. Boordevol granen en zaden – Jos heeft in zijn Balansbrood extra granen en zaden toegevoegd zoals: spelt, gerst, haver, soja, lijnzaad en zonnebloempitten. Gerst – Een van de oudste graangewassen. Gerst is een bron van eiwit en zeer vezelrijk. De vezels zorgen voor een positief effect op de darmwerking. Haver – Is een zeer voedzaam graan; het is een bron van eiwit, bevat onverzadigde vetten en is rijk aan vezels. Jos heeft havervlokken toegevoegd aan de buitenkant van het Balansbrood, om het Balansbrood nog gezonder te maken. Soja – Levert voornamelijk eiwitten, onverzadigde 3- en 6- vetzuren (goede vetten). Dit vermindert het slechte cholesterol en verlaagt zo de kans op hart- en vaatziekten. Lijnzaad – Bevordert de stoelgang, zorgt voor een langer vol gevoel en langdurige energie. Tevens een bron van omega-3 vetzuren. Zonnebloempitten – Bevatten veel onverzadigde (goede) vetten die de kans op hart- en vaatziekten helpen te verkleinen en het cholesterolgehalte op peil te houden.

Lage glycemische index – De koolhydraten in het Balansbrood worden langzaam opgenomen, hierdoor stijgt de bloedsuiker niet zo snel. Voor mensen met suikerziekte is dit ideaal omdat er nu geen hoge pieken ontstaan. Voor mensen zonder suikerziekte is dit ook perfect, omdat een hoge piek en daarna het snelle dalen van de bloedsuiker zorgt voor een honger gevoel en dan vooral naar zoetigheid.

Zoutgehalte – Brood is één van de belangrijkste basisvoedingsmiddelen. Daarom zet de bakkerijsector zich actief in voor zoutvermindering in brood. Het zoutpercentage is al teruggebracht van 2,1% naar 1,8%. Jos vond dit echter nog niet genoeg en heeft aan zijn Balansbrood® slechts 1,5% zout toegevoegd.

Onderzoek Balansbrood vs speltbrood en tarwevolkorenbrood

In 2013 hebben wij de voedingswaarde van deze drie broden laten onderzoeken door I.R.T. laboratories. Uit het onderzoek blijkt dat Balansbrood minder en dan ook nog eens trage koolhydraten bevat. Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Balansbrood bevat meer vezels dan spelt en tarwevolkorenbrood dit resulteert in een langer vol gevoel. Balansbrood levert tevens langer en meer energie.

Hierdoor is Balansbrood uitermate geschikt voor mensen die:

 • de strijd aan willen gaan tegen overgewicht en daarbij tussendoortjes/snacks de baas willen zijn
 • op hun bloedsuikerspiegel moeten letten, zoals diabetici
 • last hebben van obstipatie en een goede en gezonde darmwerking willen
 • op hun zoutinname willen letten en/of een hoge bloeddruk hebben
 • veel aan sport doen, lange werk- of schooldagen maken en extra energie kunnen gebruiken
 • kiezen voor gezonde voeding en een bewust leven willen leiden