BROOD BELANGRIJKSTE BRON JODIUM

Jodium is voor de mens een zeer belangrijk mineraal. Het zorgt voor een goede werking van de schildklier en heeft een belangrijke invloed op de hartfunctie, de ontwikkeling van het zenuwstelsel, het leervermogen en de groei van het lichaam. De schildklier gaat trager werken bij een tekort aan jodium, dat kan leiden tot een langzamere spijsvertering. Voor mensen die willen afvallen is dit een vervelende bijwerking. Bakkers voegen jodium aan hun brood toe om het jodiumtekort in Nederland terug te dringen. Zonder deze toevoeging krijgen mensen onvoldoende jodium binnen. Als u 6 sneetjes brood per dag eet, krijgt u voldoende jodium binnen.

Zonder brood in het dagelijkse voedingspatroon zou men 1 kilo kaas of 5 kilo rundvlees of 7 kilo groente moeten eten om voldoende jodium binnen te krijgen. In veel afvaldiëten wordt brood vervangen door bijvoorbeeld crackers of muesli. Echter wordt er aan deze producten geen extra jodium toegevoegd. Hierdoor is een jodiumtekort eerder mogelijk. En laat dat nou juist het afvallen moeilijker maken. In zowel wit, bruin als volkorenbrood zit over het algemeen evenveel jodium. Ons advies is wel om te kiezen voor een volkorenbrood zoals bijvoorbeeld Balansbrood® van Jos Rood. In deze broden zitten meer vezels wat gunstig is bij het afvallen en nog meer gezondheidsvoordelen heeft.

 

Geschreven door Wendy Dekker.

Wendy is diëtiste, zij werkt in die functie één dag in de week bij lekkere bakker Jos Rood. Zij geeft advies en uitleg aan Jos en Jeanette Rood, personeel en afnemers over ingrediënten/grondstoffen, producten, allergenen, diëten etc. en beantwoord vragen van klanten en personeel. Wendy heeft ook geholpen met de informatie op de folder van Balansbrood® en brengt regelmatig Balansbrood® onder de aandacht bij sportscholen, voedingsdeskundigen en diëtisten.