ALKMAARS BLONDJE: desem volkoren gersten brood

De nieuwe hit van Lekkere bakker Jos Rood. Een blonde kruin met een scheiding in het midden. Nee, we hebben niet over de kapper. Dit gaat over Alkmaars  Blondje van Lekkere bakker Jos Rood. Sinds enige tijd heeft Jos Rood een steenoven in zijn bakkerij staan. Daarmee wordt op de ouderwetse, ambachtelijke manier Alkmaars  Blondje gebakken. Deze nieuwe hit is een brood met een bite.

Jos Rood legt uit wat een steenoven is: ,,Om het heel simpel te zeggen: in de huidige moderne ovens wordt de hete lucht langs de broden geblazen. In een steenoven komt de hitte, het vuur, van onderen. Daardoor wordt de kern van het brood  eerder gaar. Alkmaars Meergranen Blondje is een mooi stevig bruin brood. Waarbij de onderkant door deze manier van bakken ook veel donkerder is. Met meel geven we het vervolgens een blond kruintje. Als knipoog naar Bierbrouwerij Dampegheest in Limmen. Daar brouwen ze het al even stevige biertje Alkmaars Blondje. Mijn ontwerper Alex Stuifbergen, die ook de ontwerpen voor de brouwerij maakt, heeft ons bij elkaar gebracht.”

Het blijft trouwens niet bij knipogen naar elkaar. Restproduct van bier brouwen is het eiwitrijke bierbostel. Dat verwerkt Lekkere bakker Jos Rood in zijn bruine, geblondeerde brood. ,,Naast gerst gebruiken we inderdaad het bierbostel uit Limmen. Dat proef je. Het geeft extra aroma aan het brood.”

Inmiddels flirten al heel wat klanten van Lekkere bakker Jos Rood met zijn Alkmaars  Blondje. Jos Rood: ,,Dit is een tijd waarin oude ambachten weer meer worden gewaardeerd. Dat geldt zeker ook voor ons Alkmaars n Blondje. Al is het voorbereiden en bakken veel arbeidsintensiever. Dit brood gaat weer door je handen. In de zes hete luchtovens in de bakkerij worden per oven 105 broden tegelijk gebakken. In die steenoven zijn dat er 74. Deze manier van bakken vraagt in die oven nu eenmaal om meer ruimte tussen de broden.”

Alkmaars  Blondje is een nieuwkomer en een blijvertje in het toch al uitgebreide assortiment van Lekkere bakker Jos Rood. ,,Gezien de reacties die we krijgen, is dat wel zeker. De mensen vinden het heerlijk dus Alkmaars  Blondje hoort er bij.”