Een door Jos Rood zelf ontwikkeld meergranenbrood boordevol lekkere granen en zaden die veel gezondheidsvoordelen opleveren zoals:
- Langdurige verzadiging
- Langer energie
- Stabielere bloedsuikerspiegel
- Betere stoelgang
- Draagt bij aan een lagere bloeddruk door lager zoutgehalte
- Bevat essentiële vitamines en mineralen
Het Balansbrood is ontwikkeld door Jos Rood samen met een voedingsdeskundige. Balansbrood is een vezelrijk brood van volkorenmeel, boordevol verschillende zaden en granen.
Volkoren – de basis van het Balansbrood. Voor volkorenbrood wordt de gehele tarwekorrel vermalen, hierin zitten veel vezels, vitamines en mineralen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meer volkorenbrood eten minder vaak diabetes, hart- en vaatziekten en kanker krijgen. Vezelrijk – Balansbrood is zeer vezelrijk. Dit is belangrijk voor een goede spijsvertering, stoelgang en zorgt voor een langer vol gevoel. Boordevol granen en zaden – Jos heeft in zijn Balansbrood extra granen en zaden toegevoegd zoals: spelt, gerst, haver, soja, lijnzaad en zonnebloempitten. Gerst – Een van de oudste graangewassen. Gerst is een bron van eiwit en zeer vezelrijk. De vezels zorgen voor een positief effect op de darmwerking. Haver – Is een zeer voedzaam graan; het is een bron van eiwit, bevat onverzadigde vetten en is rijk aan vezels. Jos heeft havervlokken toegevoegd aan de buitenkant van het Balansbrood, om het Balansbrood nog gezonder te maken. Soja – Levert voornamelijk eiwitten, onverzadigde 3- en 6- vetzuren (goede vetten). Dit vermindert het slechte cholesterol en verlaagt zo de kans op hart- en vaatziekten. Lijnzaad – Bevordert de stoelgang, zorgt voor een langer vol gevoel en langdurige energie. Tevens een bron van omega-3 vetzuren. Zonnebloempitten – Bevatten veel onverzadigde (goede) vetten die de kans op hart- en vaatziekten helpen te verkleinen en het cholesterolgehalte op peil te houden.
Lage glycemische index – De koolhydraten in het Balansbrood worden langzaam opgenomen, hierdoor stijgt de bloedsuiker niet zo snel. Voor mensen met suikerziekte is dit ideaal omdat er nu geen hoge pieken ontstaan. Voor mensen zonder suikerziekte is dit ook perfect, omdat een hoge piek en daarna het snelle dalen van de bloedsuiker zorgt voor een honger gevoel en dan vooral naar zoetigheid.
Zoutgehalte – Brood is één van de belangrijkste basisvoedingsmiddelen. Daarom zet de bakkerijsector zich actief in voor zoutvermindering in brood. Het zoutpercentage is al teruggebracht van 2,1% naar 1,8%. Jos vond dit echter nog niet genoeg en heeft aan zijn Balansbrood® slechts 1,5% zout toegevoegd.
Onderzoek Balansbrood vs speltbrood en tarwevolkorenbrood
In 2013 hebben wij de voedingswaarde van deze drie broden laten onderzoeken door I.R.T. laboratories. Uit het onderzoek blijkt dat Balansbrood minder en dan ook nog eens trage koolhydraten bevat. Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Balansbrood bevat meer vezels dan spelt en tarwevolkorenbrood dit resulteert in een langer vol gevoel. Balansbrood levert tevens langer en meer energie.
Hierdoor is Balansbrood uitermate geschikt voor mensen die:
- de strijd aan willen gaan tegen overgewicht en daarbij tussendoortjes/snacks de baas willen zijn
- op hun bloedsuikerspiegel moeten letten, zoals diabetici
- last hebben van obstipatie en een goede en gezonde darmwerking willen
- op hun zoutinname willen letten en/of een hoge bloeddruk hebben
- veel aan sport doen, lange werk- of schooldagen maken en extra energie kunnen gebruiken
- kiezen voor gezonde voeding en een bewust leven willen leiden